Kapat
+90 (262) 373 54 24

Bize Ulaşın

Bize Ulaşın

Rulman Arızaları Önceden Tespit Edilebilir mi ?

?= $request->baslik; ?>
28
Oca

Rulman Arızaları Önceden Tespit Edilebilir mi ?

MCM motor durum izleme teknolojisi ile bu tür mekanik arızaları motordan sadece 3 faz akım- gerilim bilgilerini alarak 3 - 6 ay öncesinden tespit edilebilmektedir. Artesis MCM fan, pompa, kompresör, konveyör gibi elektrik motorları ile sürülen ekipmanları sürekli izleyen, mevcut ve gelişen arızaları aylar öncesinden tespit eden, bir arıza erken uyarı sistemidir. MCM, bunu sadece motorun üç faz akım ve gerilimini ölçerek gerçekleştirir. Ekipman üzerine sensör montajı gerektirmez.

Vibrasyon teknolojisine göre avantajı; vibrasyon teknolojisinde kullanılan sensörlere ihtiyaç olmaması, buna bağlı olan elektronik sistemler pahalı olması ve karışık grafikleri yorumlamak zorunda olunmamasıdır. MCM motor durum izleme teknolojisinin hem kendisi hem de aksesuarları ucuzdur. Sensör tarzı cihazlara gerek yoktur. Sadece motordan 3 faz akım-gerilim bilgisi alınması yeterlidir.

Sadece Akım Gerilim Bilgisi Ölçülerek Rulman Arızası Daha Oluşmadan Tespit Edilebilir mi?

Evet edilebilir. MCM teknolojisi hem mekanik (balanssızlık, eksenel kaçıklık, rulman, vb.) hem de elektriksel arızaları (sargı gevşekliği, kısa devre, vb.) tespit eder. Aynı zamanda RMS gerilim, RMS akım, güç faktörü, harmonik distorsiyon gibi elektriksel parametreleri de hesaplar, veri tabanına kaydeder.

Rulman arızalarını önlemek için;

  • Kestirimci bakım ve durum izleme yapılmalı
  • Kaliteli rulmanlar ve gres yağı kullanılmalı,
  • Rulmanın montajı ve demontajı hatasız yapılmalı,
  • Temizliğin, sızdırmazlığın iyi olması,
  • Aktarma elemanı ve balans ayarının doğru yapılması gerekir.

Rulman arızaları, asenkron motorlarda çok sık meydana gelen mekanik arıza türlerinden biridir.

Bunlar uzun süren arızalar olması, bakım yönetiminin önemini ortaya koymaktadır. Endüstriyel tesislerde çok fazla sayıda motor ve bu motorlarda yüzlerde rulman olduğunu düşünürsek bakım planlamasının çok profesyonel yapılması ve önceden tedbir alınması gerekmektedir.